Veelgestelde vragen over de mestregistratie via eVDM

eVDM® is een innovatief systeem om mesttransport te registreren. Het is een vervanger van het papieren VDM. Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over eVDM®.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het realtime en vervoersbewijs dierlijke meststoffen gepland. De overgang naar het rVDM kan bij u gepaard gaan met veel vragen. Kijk hieronder of uw vraag er tussen staat. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op of kijk op de website van Verantwoord Mestvervoer.

Over eVDM® na invoering van rVDM

Is eVDM® nog geldig na invoering rVDM?
Jazeker! eVDM® wordt volledig ontwikkeld rondom rVDM en is op het moment van invoering dus ook juridisch sluitend. Naast dat eVDM® nog verder ontwikkeld wordt tot het rVDM zijn wij op dit moment – in samenwerking met de overheid – al in de testfase met onze oplossing.

Ons huidige eVDM® is in 2015 door RVO en de NVWA goedgekeurd en is een geaccrediteerd systeem. De toestemming is verleend op basis van artikel 53 en 54 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet (UBM) en zoals uitgewerkt in de artikelen 60 t/m 67 van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (URM) voor transport van dierlijke meststoffen in Nederland.

Moeten de gegevens voortaan worden ingevoerd via de AGR-unit?
Nee, dit is geen verplichting. Deze mogen ook op een applicatie van derden, bijvoorbeeld eVDM®, worden ingevoerd.

Hoe werkt de vooraanmelding?
In een vooraanmelding geeft u de gegevens van het geplande transport door aan rVDM. Het gaat dan om gegevens als: type transport, leverancier, afnemer, datum transport, etc. De aanvraag moet goedgekeurd worden voordat u het transport mag starten.

Mag ik gaan rijden als 1 partij de vooraanmelding nog niet heeft geaccepteerd?
Een vooraanmelding wordt bij e-Cert.nl aangeboden en door hen wordt de aanvraag goedgekeurd (of afgekeurd). Als de aanvraag goedgekeurd is, kan het transport gestart worden. Hiervoor hoeven de leverancier en/of afnemer de aanvraag dus niet vooraf te accepteren.

Kan ik ritten die zijn aangemeld nog aanpassen?
Ja. Zolang het transport niet gestart is, kan er nog veel aangepast worden. Wanneer de laadmelding is geweest kan enkel de afnemer nog aangepast worden.

Kan ik vanaf kantoor nog gegevens klaarzetten voor chauffeurs?
Ja, het is mogelijk bonnen klaar te zetten per vrachtauto of trekker. Wanneer u met de planningsmodule werkt, is het ook mogelijk de bonnen op basis van ritten vanuit de planning klaar te zetten.

Komen gegevens uit rVDM ook terug in mijn bedrijfssoftware?
Ja, de gegevens uit rVDM kunnen direct na transport in MiMIS worden verwerkt.

Heeft mijn AGR-unit een aanpassing nodig?
In de meeste gevallen zal hier iets aangepast moeten worden. Enkele units kunnen geen digitale barcodes uitlezen en de huidige apparatuur is niet in staat om geen monsters te trekken als er wel een AGR-laad- en losbericht moet worden doorgegeven. Dit laatste kan mogelijk in de nieuwe rVDM-wetgeving gaan spelen bij bijvoorbeeld boer – boer transporten. Alle verdere aanpassingen worden gedekt door onze eVDM®-software.

Zijn er extra kosten bij de overgang naar rVDM als ik met eVDM® werk?
Nee, eVDM® wordt door ons op de ingangsdatum overgezet naar rVDM zonder extra kosten als u al met eVDM® werkt. Werkt u nog niet met eVDM, dan betaalt u een vergoeding voor het instellen en opstarten. Verdere kosten worden per transport berekend. Als u niet rijdt heeft u verder ook geen kosten.

Moet ik nog mengmonsters maken voor het laboratorium?
Ja, als vervoerder/intermediair blijft u verantwoordelijk voor het samenstellen en aanmelden van de mengmonsters bij uw laboratorium.

Moet ik mijn AGR-unit laten ombouwen zodat ik daar de aanmelding kan doen?
Nee, dit is geen verplichting! U bent vrij dit op een zelfgekozen manier te doen.

Algemene vragen over eVDM®

Hoe werkt eVDM®?
Het elektronisch registreren van mestbonnen verloopt via vier stappen. Bekijk de vier stappen.

Voor welke bedrijven is eVDM?
Mesttransporteurs. Het maakt daarbij geen verschil of u in een klein of groot bedrijf actief bent. Het instappen en in gebruik nemen van eVDM® is voor alle bedrijven die zich bezig houden met mesttransport mogelijk.

Waar kan ik inloggen op eVDM®?
eVDM® kan gebruikt worden op elk apparaat met een internetbrowser. Denk hierbij aan een desktop, tablet, laptop, boordcomputer of smartphone. U logt eenvoudig in via deze link.

Wie kan er inloggen in het systeem?
Met eVDM® werken alle medewerkers op kantoor, de chauffeurs en de controlerende instanties samen in één systeem. Met behulp van individuele inlogcodes beschikt iedereen over de benodigde, relevante en actuele data. Verschillende gebruikers krijgen verschillende rollen toegewezen waarmee ze toegang hebben tot de informatie die voor hen relevant is.

Kan ik de ingevulde eVDM’s ook downloaden?
Ja, in het online portaal zijn alle eVDM’s als pdf te downloaden. Dit is ook handig als een chauffeur onderweg de registratie van de lading moet tonen.

Hoe worden de ingevulde VDM’s bewaard?
Tot vijf jaar na het mesttransport zijn de gegevens online op te vragen. De chauffeur kan zijn eigen gereden eVDM’s tot 24 uur terugzien. De beheerders (kantoor medewerkers) kunnen alle eVDM’s vanaf het eerste transport inzien. We zorgen altijd voor een online back-up van de ingevulde eVDM’s.

Hoe kan ik eVDM® aanvragen?
Geïnteresseerd in het gebruiken van eVDM® voor uw bedrijf? Neem contact met ons op.

Wie heeft eVDM ontwikkeld?
eVDM is ontwikkeld door Rovecom – softwareontwikkelaar.

Over het mesttransport

Wie is verantwoordelijk voor het invullen van het eVDM?
De chauffeur van het mesttransport vult het eVDM in. De leverancier zet zijn handtekening om de gegevens vervolgens vast te leggen. Als er een geldige machtiging is, dan kan de chauffeur zelf tekenen.

Hoe worden de gegevens van het mesttransport gecontroleerd en gehandhaafd via eVDM?
Controle is gedurende het gehele proces mogelijk. De gereden eVDM’s kunnen eenvoudig worden ingezien via het online portaal. Als alle gegevens van het mesttransport zijn ingevuld wordt het VDM automatisch verstuurd naar alle betrokken partijen. De ingevulde gegevens worden daarbij direct vergelijken met de gegevens van AGR-GPS.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op of bel naar 0528-223535.

    Naam (*)

    E-mailadres (*)

    Telefoonnummer (*)

    Uw vraag/opmerking